Jakub Hostačný

Jakub Hostačný

Jakub Hostačný pochází ze slovenského města Prievidza a na IES absolvoval magisterský program v roce 2017. Během studií byl aktivním členem Prague Banking Clubu. Jeho diplomová práce Non- Linear Classification as a Tool for Predicting Tennis Matches se stala základem modelu, který je dodnes hodnocen jako jeden z nejlépe fungujících predikčních modelů v oblasti tenisu na světě. Na Universitat Autònoma de Barcelona absolvoval studijní pobyt v rámci programu Erasmus. Poté strávil ještě na magistru semestr na Aarhus University v Dánsku v oboru Business Innovation and Management.

Od března 2025 stojí v čele české pobočky Bolt Food, kde odpovídá za kompletní řízení a vedení byznysu o objemu stovek milionů eur. Během prvních měsíců ve funkci dokázal zemi přivést k trojnásobnému růstu, výrazně zlepšit unit economics a navýšit počet nových uživatelů o více než 50 %. Před nástupem do Boltu působil na nejvyšších manažerských pozicích ve společnosti foodora. Jako Director Q-Commerce a člen představenstva měl na starosti celý segment rychlého online nakupování potravin a lokálních obchodů. Za pouhých 18 měsíců otočil foodora Market do pozitivního EBITDA. Slušnou praxi v této oblasti získal již v MallGroup, kde postupně vedl analytiky, klíčové obchodní týmy, supply chain i sales backoffice v šesti zemích. K jeho profesnímu růstu přispěla i předchozí kariéra v consultingu a start-upech. V McKinsey se věnoval strategickým projektům v bankovnictví, energetice i neziskovém sektoru. V technologickém start-upu Shipvio řídil finance a business intelligence, či optimalizoval procesy. Výrazně se angažoval také v oblasti vzdělávání: jako spoluzakladatel neziskové organizace Minervo přinesl stovkám studentů kurzy datové analýzy, programování a soft skills a zajistil partnerství s firmami jako Microsoft, KPMG či Avast.

Jakube, IES jste ukončil před 8 lety. Jak na své studium dnes vzpomínáte? Co Vám
nejvíc utkvělo v paměti?

Možná to řadu lidí překvapí, ale z hlediska studia pro mě byly nejzásadnější kurzy matematiky. Jejich náročnost a množství času, které jim bylo nutné během prvních dvou let na IES věnovat, ve mně vybudovaly větší pokoru, disciplínu a schopnost popasovat se s neúspěchem a nevzdat se. To jsou vlastnosti, ze kterých člověk může čerpat celý život. Kromě toho si rád vzpomínám na inspirativní spolužáky – IES pro mě byl unikátní prostředí plné velmi chytrých, a zároveň velmi rozmanitých lidí. Denně mě posouvali dál a nutně challengeovali moje názory na svět kolem. A jako bonus: většina mých nejlepších přátel jsou spolužáci z IES a jsme spolu dodnes v denním kontaktu. Pokud bych si měl školu vybírat znovu, neváhal bych a vydal se stejnou cestou.

Vaše pracovní zkušenosti během studia sahají od „pohodových“ brigád jako tenisový kouč až po náročnější praxi v bance či různé role ve start-upech Sens nebo GROWTHGARAGE. Co Vás nejvíce nasměrovalo k tomu, co děláte dnes?

Vyzdvihl bych tři zkušenosti, z nichž každá mi dala něco jiného. McKinsey pro mě byla skvělá škola strukturovaného a analytického myšlení. Zároveň mi dodala sebevědomí při jednání s top byznys lídry v Česku a zbavila mě respektu, který jsem z nich dřív měl. Start-upy mě naučily „nebát se vyhrnout rukávy“, přizpůsobovat se rychlým denním změnám a chápat, jak důležité je být blízko zákazníkům. A hlavně jsem si uvědomil, jak zásadní je pro mě vidět reálný dopad mojí práce. Mallgroup mi zase dala první příležitost vést tým – a později více než 60 lidí napříč šesti zeměmi a sedmi týmy. Naučil jsem se, jak obrovskou roli hrají soft skills, bez kterých se ve velkém byznysu dál jednoduše neposunete. Obecně věřím, že pokud dnes dokážete strukturovaně a analyticky přemýšlet, nezůstanete jen v teoretické rovině, nebojíte se exekuce a zároveň k tomu přidáte i  soft skills jako dobrou komunikaci, odolnost vůči neúspěchu, empatii či schopnostmotivovat ostatní, můžete dokázat mnohem víc, než si myslíte.

Vede do startupu vždy cesta přes klasický korporát – jako ve Vašem případě přes
McKinsey a Raiffku?

Nemyslím si. Mnoho mých spolužáků začínalo rovnou ve start-upech, nebo dokonce založili vlastní hned jako svou první pracovní zkušenost. Podle mě je to krátce po škole hlavně o tom zjistit, co vás baví a kde se můžete nejvíc naučit – a jít si za tím. Pro někoho to bude startup, pro jiného korporát, pro dalšího třeba neziskovka nebo státní sféra.

Čtyři roky jste strávil ve společnosti Mall. Co jste tam přesně dělal? A jaké možnosti
tu mají absolventi IES?

Osobně považuji prostředí e-commerce a příbuzné oblasti jako doručování jídla nebo online potraviny za velmi atraktivní alternativu k tradičním kariérním cestám absolventů IES – jako je consulting, investment banking nebo výzkum. Toto odvětví se rychle vyvíjí díky novým technologiím a rostoucím nárokům zákazníků a je extrémně komplexní: aby všechno fungovalo, potřebujete kvalitní produkt, dobrou zákaznickou zkušenost, operations, logistiku, sales i marketing. Zároveň čelíte silné konkurenci lokálních i globálních hráčů. Hlavním benefitem je podle mě akcelerované učení – dostanete se k široké škále oblastí – a možnost pracovat s velmi schopnými lidmi. Konkrétně pro absolventy IES jsou tu příležitosti v analytice, financích i v interních týmech typu consulting nebo strategy.

V současnosti pracujete jako generální manažer společnosti Bolt? Co je největší
výzvou tady? Překvapilo Vás tu něco?

Ano, od března 2025 vedu českou pobočku Bolt Food. Největší výzvou je to, že máme pět- až osmkrát méně zaměstnanců než naši dva hlavní konkurenti, přestože naším cílem je stát se jedničkou na trhu. To klade mimořádné nároky na prioritizaci a na kvalitu lidí v týmu, protože jen tak máme skutečnou šanci uspět. Zároveň si při rozhodování nemůžu dovolit chyby – každá špatně zvolená cesta nás stojí mnohem víc času i zdrojů než firmy, které mají několikanásobně větší týmy.

Překvapilo mě hlavně to, jak rychle jsem změnil názor na to, zda je možné trh vyhrát i s tak malým týmem. Ukázalo se totiž, že při práci s vysokým podílem know-how hraje kvalita lidí obrovskou roli. Špičkoví profesionálové neudělají jen o pár procent více práce než ti průměrní – zvládnou jí pět- až desetkrát víc. A zároveň má menší tým velké výhody v rychlosti rozhodování, flexibilitě i v tom, jak snadno se dají sladit priority. Věřím, že dlouhodobě vyhrávají firmy, které dokážou nejrychleji iterovat a inovovat, a právě v tom může být naše největší síla.

Jak trávíte volný čas? A máte vůbec nějaký?

Věnuju se sportu, kamarádům, rodině a občas si zahraju deskovky. Nic speciálního. Snažím se denně alespoň hodinu číst a několikrát ročně vycestovat. Mojí životní vášní je učení a mentoring, takže čas od času někde přednáším nebo předávám svoje zkušenosti dál.

Lidé často předpokládají, že manažeři nemají dobrý work–life balance, ale u mě to tak není. Většinu dní sice nepracuju jen osm hodin, ale zároveň nepracuju ani dvanáct a víc. Věřím, že úspěch je hlavně o tom vybrat si pár priorit a ty konzistentně a disciplinovaně exekuovat – a nenechat se rozptylovat věcmi, na kterých nezáleží. A to platí v osobním i pracovním životě.