Jan Šmejkal

Jan Šmejkal

Jan Šmejkal pochází z Chlumu u Českého Krumlova a na IES dokončil bakalářské studium v roce 2013. V současné době je ředitelem v společnosti Startup Grind a stará se o její rozvoj v Číně a v asijsko-pacifickém regionu.

Nyní se věnuje také čerstvému “víkendovému” projektu The Dinner. Mezi lety 2015 až 2017 byl asistentem pedagoga na IES i na Peking University HSBC Business School. Pomáhal rozvíjet Whoolala, což je mezinárodní e-commerce platforma pro módní návrháře v Číně a jihovýchodní Asii.

V roce 2013 spoluzaložil společnost PRG Trading Group, která měla jak pražskou, tak čínskou kancelář. Honzova činnost byla také spjata s Klubem investorů, kde měl na starosti partnerství a působil zde jako projektový manažer. Byl také členem zakládajícího týmu Foodpanda (Rocket Internet) pro Českou republiku a Slovensko.

Ve volném čase Honza rád cestuje, cvičí a studuje mandarínskou čínštinu.
šmejkal

 

Co bylo podle Vás na IES nejdůležitější pro Vaší následnou kariéru v zahraničí? Pamatujete si klíčový předmět, který Vás ovlivnil?

Myslím, že to byly hodiny matematiky s panem profesorem Kalendou☺ Musím říct, že jsem s tím dost bojoval, ale ta zkušenost mne naučila tvrdě pracovat, mít odvahu a to, že všechno je možné, pokud si to usmyslíte a máte okolo sebe ty správné lidi.

Navíc, díky IES jsem vlastně skončil v Číně. Stále si velmi jasně vybavuji ten moment, kdy jsem rozesílal emaily mnoha různým univerzitám v Číně, aby mne přijali jako studenta na výměnu. Peking University HSBC Business School (PHBS) řekla ano, pokud rychle dodám veškerou dokumentaci s podpisy. Takže nakonec to dopadlo hlavně díky úžasné podpoře, které se mi dostalo z fakulty.

Kdy jste se rozhodl zůstat v Číně déle, ne jen na studijní pobyt?

Nejprve jsem tam odjel na roční výměnný program. Mé akademické výsledky během té doby však byly poměrně slušné, takže mi z univerzity nabídli plné stipendium, a já se rozhodl zůstat a ukončit své magisterské studium zde, v Šen-čenu. Všechno dohromady to dávalo smysl, v té době naše pražská firma, kterou jsem založil se svým kamarádem Janem Havlíčkem, rostla a moje přítomnost v Číně přišla vhod.

Působíte jako ředitel komunity Start-up Grind. Co přesně to znamená?

Startup Grind je největší světová komunita podnikatelů, které pomáhá, spojuje a vzdělává zakladatele startupů ve více než 350 městech a 110 zemích. Jsem v čele naší komunity a společnosti v Číně i ve zbytku asijsko-pacifického regionu. Ten pro nás v současné době čítá asi 80 měst s tím, že velmi rychle rosteme.

Protože jsem jediným zaměstnancem Startup Grindu v Číně i zbytku celého regionu, jsem zodpovědný v zásadě za všechno, od navyšování naší působnosti v regionu, přes rozvoj našeho byznysu, marketing atd. Je to dost práce, ale hodně se učím. Mám dost svobody v tom, co a jak dělám. Důležité je, že to přispívá k dosažení našich cílů a planů.

Zbožňuji to. Mohu cestovat, potkávat zajímavé lidi a být součástí něčeho mnohem většího než jsem já.

P.S.: Pořád hledáme stážisty/tky ☺

Mohl byste detailněji popsat Váš poslední projekt? Co přesně bylo hlavní myšlenkou?

Ano, “The Dinner” je můj poslední „víkendový“ projekt. Pro cizince žijící v Číně je stále relativně složité potkat úspěšné čínské podnikatele, protože zde stále existují značné kulturní i jazykové rozdíly a bariéry. My jsme se rozhodli překlenout tuto „propast“ tím, že pořádáme jednou za měsíc v Šen-čenu (a potenciálně i v jiných městech) malé a přátelské obchodní večeře.

Pečlivě vybíráme čínské podnikatele, kteří chtějí působit na globální úrovni. To znamená, že si chtějí vybudovat network v zahraničí. Na druhou stranu dáváme cizincům žijícím v Číně příležitost se setkat s velmi zajímavými místními podnikateli, kteří jim potenciálně mohou pomoci s jejich obchodními aktivitami v Číně.

Vlastně to celé ani nezačalo jako business. Je to něco, co jsem chtěl dělat už od doby, co jsem poprvé přišel do Číny, jelikož mi to tu chybělo.

Žijete v Číně, jak se vyrovnáváte s rozdílnou kulturou? Trávíte spíš čas s cizinci, nebo s rodilými Číňany?

Já jsem velmi liberální osoba a nemám problém se přizpůsobit jakékoliv kultuře. Obecně, pokud je člověk skromný, empatický a trpělivý, dost se naučíte a zaroveň se u toho i bavíte. Samozřejmě, že nastanou časy, kdy už je toho příliš. Můžete mít špatný den, a ačkoliv se snažíte mluvit mandarínsky, lidé vám nerozumí. Cítíte se naprosto ztracený…Pak je čas dát si nějaké dobré západní jídlo a strávit trochu času sám, nebo jen s nejbližšími přáteli.

Obecně trávím 50 % svého času s místními a 50 % s cizinci. Je to jednoduše dáno povahou toho, co dělám.

Co děláte ve volném čase? Máte vůbec nějaké se všemi profesními aktivitami?

Cestuji. Cestování je pro mne vášeň. Snažím se každý rok aslepoň dvakrát podívat zpátky do České republiky. Kromě toho cvičím a studuji mandarínskou čínštinu - i když s tím stále poněkud bojuji.