Dominika Katuščáková

Dominika Katuščáková

Slovenská rodačka původem z Prešova Dominika Katuščáková vystudovala na IES bakalářský i magisterský program. Roku 2013 obdržela Pochvalu děkana Fakulty sociálních věd za vynikající výkon u státních zkoušek a za vynikající bakalářskou práci „Central Bank Transparency and Price Stability“. V té Dominika pod vedením prof. Romana Horvátha zkoumala transparentnost centrálních bank. Pracovní zkušenosti začala Dominika sbírat už během magisterského studia jako risk management expert v J&T Bance. Po promoci se přesunula  do čínského Tchien-ťin, kde v letech 2016–2019 pracovala v Home Credit China jako Predictive Modelling Expert a Risk Analytics Manager. V roce 2020 Dominika přesídlila do Hong Kongu. Mimo jiné strávila i svůj sabbatical, během něhož se věnovala vlastním e-commerce projektům. V březnu 2022 nastoupila do společnosti Foodpanda, kde momentálně působí jako experience analytics manager. Ve volném čase Dominika ráda cestuje, věnuje se józe a objevuje turistické stezky v Hong Kongu.

Katuščáková

Vaše studia bakalářského programu na IES byla korunovaná pochvalou děkana za vynikající výkon u státních zkoušek a za vynikající bakalářskou práci. Jak na toto období vzpomínáte?

Vzpomínám na to moc ráda. Atmosféra na IES je velmi živá, je to skvělé místo, kde se setkávají lidé z rozdílných prostředí, s rozdílnými osobnostmi i životními cíli. Myslím, že IES člověka připraví na široké spektrum budoucích zaměstnání. A to proto, že studenty učí nejen technickým dovednostem, ale také tomu, jak efektivně působit na pracovišti. V době mých studií byl IES poměrně komorní co do počtu studentů, díky tomu tam panovala neformální atmosféra a pomáhalo nám to vytvářet hlubší vztahy. 

Práce na bakalářské práci mě bavila. Objevila jsem během ní své nadšení pro datovou analytiku. Shromáždit hromadu čísel, která by pro většinu lidí znamenala jen velmi málo, a převést je na poznatky a doporučení pro reálný život je velmi uspokojující. Tohle nadšení se mě dodnes nepustilo.

Také magisterské studium jste absolvovala na IES. Jaké přínosy pro vaši kariéru vám závěrečná fáze univerzitního studia dala?

Řekla bych, že mi přinesla výhodu, kterou si přejí všichni studenti - získala jsem díky ní první zaměstnání v oboru, který jsem studovala. Jeden z profesorů si mě všiml a nabídl mi práci.

Považuji za nesmírně důležité, že rozvrh magisterského studia umožňuje studentům pracovat na částečný úvazek. Škola je skvělé místo pro získání znalostí, ale vy tyto znalosti potřebujete uplatnit v praxi. Taky vás to naučí, a často poměrně drsně, jak pracovat efektivněji, protože máte mnohem více úkolů, které musíte splnit za stále stejný čas.

Vaše kariérní cesta po skončení studií vedla do čínského Tchien-ťinu. V Home Credit China jste pracovala jako Predictive Modelling Expert a Risk Analytics Manager. Jakým výzvám jste v tomto zaměstnání čelila?

Moje první práce na plný úvazek v zemi, která je ve všech ohledech úplně jiná, byla rozhodně výzvou. Musela jsem se srovnat s místní kulturou, jazykem a jídlem a zároveň se vyrovnat s výzvami nové a vůbec první práce na plný úvazek. Nicméně lidé v Home Creditu mi pomohli, aby moje první měsíce proběhly co nejhladčeji a já se v Číně po překvapivě krátké době začala cítit jako doma.  

V této společnosti jsem se vypracovala z analytické pozice, kde jsem měla na starosti pouze svoje úkoly, na manažerskou pozici, kde jsem dohlížela na více než 10 odborníků. Musím říct, že to je největší přerod, jaký může člověk během své kariérní cesty zažít. Musela jsem se naučit delegovat, ale zároveň jsem byla zodpovědná za kvalitu a přesnost všech úkolů, které můj tým plnil. To byl zdaleka nejnáročnější úkol, kterému jsem čelila.

Poslední dva roky žijete a pracujete v Hong Kongu, strávila jste zde i svůj roční sabbatical a vaše profesní působení je nyní spjato s online platformou Foodpanda. Čemu se zde věnujete?

Ve Foodpandě jsem součástí týmu Experience. Ten se stará o to, aby s námi zákazníci i prodejci měli co nejlepší zkušenosti. Tato práce se trochu liší od mých předchozích pozic. Všechny mé předchozí práce byly spjaté s datovou analýzou a měly velmi jasně vymezenou náplň práce. Ve Foodpandě sice stále pracuji s daty, ale nejsou mým hlavním zaměřením. Mnohem více času trávím tím, že ve společnosti hájím pozici zákazníků a prodejců a pokrývám všechny možné aspekty. Koordinuji také řadu různých projektů zaměřených na zlepšování zkušeností v rámci celé organizace.

Jak se vám žije v Hong Kongu? Zažila jste tam nějaká kulturní překvapení? Na jaké aspekty hongkongské kultury jste si naopak zvykla snadno? Jaká je hongkongská kultura?

Hongkong je skvělé a velmi specifické místo. Vždyť tam na ploše dvou Prah žije více než 7,5 milionu lidí, život v Hongkongu se zkrátka nedá s ničím porovnat. Přesto, nebo možná právě proto, je velmi efektivní a pohodlný. Všechno je blízko - a to se mi na Hongkongu moc líbí. Máte tam centrum s nejvybranějšími restauracemi a bary na světě, krásné pláže, rozsáhlé venkovské parky a tradiční rybářské vesnice, a to vše do 45 minut od svého domova. Obdivuji také, jak spolu bez problémů dokáží žít lidé tolika národností. Každý si v Hongkongu našel své místo, přispívá dílkem své kultury a právě díky tomu je to město tak úžasné.

Nejvíce mě překvapilo, jak se lidé v Hongkongu chovají ke svým domácím mazlíčkům. Mít dítě v Hongkongu je velmi nákladné a není to snadné. Prosto si spousta lidí místo toho pořizuje domácí mazlíčky. Na ulicích opravdu uvidíte víc kočárků s domácími mazlíčky než s dětmi. Podniky této příležitosti využívají, takže zde najdete luxusní salony pro domácí mazlíčky, nebo dokonce restaurace, kde si vaše chlupaté dítě může dát steak.

Vše, co jsem zmínila výše, se promítá i do kultury práce. Zaměstnanci jsou zde nesmírně výkonní a pracovní tempo rychlé. Obědy se většinou jedí v kanceláři, protože restaurace jsou příliš malé na to, aby v čase oběda pojaly všechny lidi.

Na sociálních sítích jsem si všimla, že ráda cestujete. Jaká země vám učarovala nejvíce? A máte nějaké vysněné místo, kam jste se zatím nedostala a ráda byste to napravila?

Nejpůvabnějším místem, které jsem navštívila, je určitě Bali. Protože jsem většinu života strávila ve velkých městech, fascinovalo mě, jak hladce dokázali místní propojit architekturu a přírodu. Navíc vstřícnost obyvatel v kombinaci s jejich úžasným jídlem dělá z času stráveného na Bali nezapomenutelný zážitek. Když si na to všechno vzpomenu, mám vlastně chuť se tam okamžitě vrátit.

Ještě předtím bych ale rád navštívila jednu z mála asijských zemí, kde jsem ještě nebyla - Japonsko. Poté, co se nedávno uvolnila proticovidová opatření, se tam obyvatelé Hongkongu můžou zase hrnout. Slyšela jsem samou chválu na jejich vyhlášenou pohostinnost a hlavně na termální lázně onsen. A chci vyzkoušet, jestli tam sushi opravdu chutná nejlíp na světě.